Participació d’un grup d’alumnes de l’escola i d’altres músics alcoverencs al “Ball de Dames i Vells” per la Festa Major d’Alcover 2011

_MG_0658  A la passada Festa Major, es va estrenar una nova iniciativa popular a la vila, molt arrelada pel Camp de Tarragona (Tarragona, Reus, Valls,…) i amb uns orígens llunyans al segle XVI, el “Ball de dames i vells”.

 

Dins la categoria de balls parlats, el “Ball de dames i vells” és un ball popular de caire satíric, amb un llenguatge còmic, amb al·lusions eròtiques, gests obscens i paraules malsonants. La crítica als poders establerts és la seva essència. Els actors principals són algunes parelles de dames i vells que discuteixen sobre temes sexuals i d’actualitat: la diferència d’edat entre les dames i els vells afavoreix encara més el joc. I els consellers d’aquestes parelles que representen els tres estaments de la societat de l’antic règim: el poder polític, el “senyor batlle”, el poder religiós “el capellà” i el poder militar “l’agutzil”.

_MG_0912La música hi intervé en el canvi de parelles i en els balls. La música que es va interpretar en aquesta ocasió forma part del repertori tradicional de gralla. La formació de músics va incloure 13 persones entre alumnes de l’escola i músics del poble. Tots nosaltres vam gaudir d’una bona experiència tant en la preparació com en les dues representacions, a l’església vella i a la plaça nova, que es van fer el dissabte de Festa Major.

Des de l’EMMA, recolzem aquesta iniciativa, felicitem a tots els participants i als seus líders per a bona idea i feina feta, i per continuar alimentant-la perquè tinguem “Ball de Dames i Vells” per moltes Fetes Majors més

_MG_0911

Feu un comentari