Acte de presentació de la “Festa de les Caramelles 2017”

El passat divendres 3 de març a les 20h a Ca Cosme, l’Associació EMMA Cultura va presentar el programa d’actes de la Festa de les Caramelles 2017 i el procés de recuperació d’aquesta bella tradició perduda a Alcover ja fa més de 25 anys.

L’acte va començar explicant què són les caramelles i què havien estat per Alcover en temps passats. El CEA va ser l’encarregat d’aportar la documentació històrica disponible i el Sr. Josep Antonio Vega, com a representant de les diferents etapes caramellaires a Alcover, va explicar com es feien i sobretot com ho vivien. Llavors es va passar la paraula als assistents que van explicar la seva experiència personal com a caramellaires i com vivien els veïns i cases d’Alcover aquesta festa. Tot plegat, un intercanvi d’experiències amb un denominador comú que tots els assistents van coincidir: aquesta tradició tenia un marcat caràcter festiu i tothom en guarda un molt bon record tant com a participant directe com a veí d’Alcover.

Tot seguit, es va descobrir el cartell de la “Festa de les Caramelles 2017” prevista pel diumenge de Pasqua, 16 d’abril. La festa començarà a les 19h amb una concentració de caramellaires a l’Església Vella i amb la interpretació de les caramelles més importants de la vetllada; tot seguit s’iniciarà el recorregut per les cases de poble que hauran sol·licitat una caramella. Davant d’aquestes cases es cantaran les caramelles pròpiament, durant el recorregut es comptarà amb la xaranga de l’EMMA que complementarà les caramelles amb música tradicional catalana. Un cop acabat el recorregut, sobre quarts de deu del vespre, està programat el sopar popular al Cercle d’Amics on caramellaires, acompanyants i públic general compartiran el tiberi típic de caramelles. A continuació i per acabar la festa, hi haurà un concert de música tradicional al mateix Cercle d’Amics obert a tothom a càrrec de l’orquestrina tradicional “Toca’m el Xotis” d’Alcover. L’entrada a aquest concert serà lliure.

En aquest punt, David Ferré, director de l’EMMA, va explicar com ha estat el procés de recuperació de les caramelles. En aquesta edició s’ha optat per recuperar les velles cançons que s’interpretaven en les últimes etapes de caramelles a Alcover. A partir d’algunes lletres que encara es conservaven i de la memòria musical dels últims caramellaires d’Alcover, s’ha reconstruït la música de sis caramelles i s’ha afegit instrumentació per a poder ser acompanyades per instruments musicals. En aquest procés de reconstrucció es va descobrir amb gran sorpresa que dues caramelles tenien autoria alcoverenca. L’Àngels de Vàsquez va confirmar que l’autora n’era la seva mare, Maria Teresa Llorens de Vàsquez, compositora entre d’altres de l’himne d’Alcover. Es van recuperar els originals d’aquestes dues caramelles “Visca la Pasqua” (amb lletra de l’Andreu Barbará) i “Les caramelles d’Alcover”.

M.Dolors Ballesté i Albert Ferré, membres de l’associació EMMA Cultura van explicar els diferents assajos que s’han programat tant de cantaires com de músics per preparar la festa així com el procediment d’inscripció que han de seguir els participants i les cases que vulguin demanar una caramella.

Finalment, es va agrair la col·laboració de totes les entitats alcoverenques que donen suport a la festa (CEA, Cercle d’Amics, Cor Parroquial, Coral “Estela”, Coral d’adults de l’EMMA, Cor de gospel “Singtons”, Les Veus d’Alcover, orquestrina tradicional “Toca’m el Xotis”, xaranga de l’EMMA, Escola d’Adults, Parròquia de l’Assumpció, Ca Cosme i Ajuntament d’Alcover) i es va animar a tothom a participar d’aquesta festa en les diferents modalitats possibles: com a cantaire, com a xaranguero/a i com a casa caramellaire.

Tota la informació està disponible a la web http://emmalcover.cat/festa-caramelles-2017/ , a Ca Cosme i a l’EMMA.