Article sobre la recuperació de les caramelles a Alcover

A l’EMMA, des de ja fa un temps, estem treballant el format de música de carrer perquè veiem que és una forma idònia d’apropar la música a la població i l’experiència pels músics és molt intensa, completa i alhora motivadora pel caliu i proximitat de la gent. La recerca d’aquest tipus de format ens ha portat a participar molt activament a la Fira de Bandolers i al Mercat de Nadal, per exemple. Va ser buscant noves festivitats i oportunitats de portar la música als carrer al llarg del curs que va sorgir la idea de reactivar les caramelles per Pasqua. Certament, desconeixíem bastant el tema i ens vam posar a investigar documentació històrica del Centre d’Estudis Alcoverencs (CEA), a preguntar a antics caramellaires la seva experiència, a investigar com es fan les caramelles actualment en diferents punts de la geografia catalana on la tradició està fortament arrelada,… Va ser així com ens vam fer una idea més exacta de les caramelles, en vam agafar els elements essencials i els vam adaptar a la nostra realitat.

Els elements essencials que vam agafar van ser: festiu, tradicional i intergeneracional.

Element FESTIU: la festa celebra l’entrada de la primavera, la resurrecció, la Pasqua, l’alegria, la joia, el cant dels ocells, l’amor, …. Els caramellaires anaven a passar-s’ho bé des dels assajos que començaven just passat el carnaval fins les cantades de caramelles per Pasqua. Posteriorment, hi havia el “tiberi” on tots els caramellaires es reunien i compartien un àpat suculent. Actualment, les festes de caramelles més importants de Catalunya, com el cas de Súria, acaben amb un concert final per al gaudi de tots els assistents. D’aquí també que el nom de l’activitat sigui la “Festa de les Caramelles” i no simplement “caramelles”.

Element TRADICIONAL: la festa s’emmarca en un context de cultura tradicional i popular. La posada en escena amb elements propis de la indumentària típicament catalana, la cistella engalanada, el ruc català que acompanya moltes vegades les caramelles,… posen èmfasi en el fet català i l’arrel tradicional i popular. El repertori, evidentment, ha d’anar d’acord i va ser aquest el fet que ens va portar, en aquesta primera edició, a recuperar les velles caramelles que s’havien cantat en èpoques passades. La resta de música instrumental que s’interpretarà durant la festa serà també d’arrel tradicional i popular. La recuperació de caramelles d’autoria alcoverenca afegeix un valor local destacable al repertori.

Element INTERGENERACIONAL: en èpoques passades, els caramellaires s’acostumaven a reunir per colles de quintes bastant similars i joves. Aquest fet assegurava la ben avinença entre els participants però alhora quan l’interès o motivació d’aquests disminuïa provocava la desaparició de la festa perquè moltes vegades no hi havia un relleu generacional. La recuperació d’aquesta tradició s’ha fet pensant en la sostenibilitat de la festa al llarg del temps, barrejant petits, grans i mitjans  (avis, pares i fills). Ja sigui cantant, tocant instruments o participant com a casa caramellaire, totes les edats hi tenen cabuda esdevenint una activitat familiar.

Tot el material patrimonial sobre les caramelles d’Alcover que s’ha recopilat tant documentació històrica com recuperació i edició de tonades i partitures, el publicarem en format llibret amb la intenció de salvar tot aquest material de l’oblit del temps i perquè les generacions presents i futures el tinguin a la seva disposició. A partir d’aquí, la intenció és que la Festa de les Caramelles esdevingui una tradició viva i en constant evolució, que generi nous materials, noves tonades i partitures, que s’afegiran i incrementaran aquest material de base. Des de l’EMMA estem apostant per una formació musical on la creativitat en sigui la pedra angular, la qual cosa implica capacitar a l’alumnat per a crear material musical, reinterpretar-lo, combinar-lo, variar-lo,…a fi d’obtenir nous materials originals i/o derivats. Aquest fet, ajudarà a mantenir tradicions musicals, com puguin ser les caramelles i d’altres, vives i en constant adaptació als nous temps. D’igual manera, el programa d’actes d’aquesta primera edició té un format de llavor germinal amb la intenció i voluntat que pugui créixer en futures edicions incorporant més activitats, gent i matisos diferents.

Finalment, només resta fer una crida als veïns d’Alcover a abraçar aquesta bella tradició de les caramelles que pretenem recuperar i recolzar-la ja sigui com a participants (cantaires o músics), com a cases (sense cases que visitar i cantar caramelles la festa no té sentit), participant del sopar popular i del concert de música tradicional posterior,… La proposta, segons ens ha transmès tothom que se li ha explicat, sembla d’allò més interessant i atractiva, ara l’hem de fer bona entre tots i totes. Bon símptoma d’això són les nombroses entitats locals de caire musical, cultural i religiós que s’han adherit i donen suport a la iniciativa.

Agraeixo especialment a tots de membres de l’Associació EMMA Cultura, entitat organitzadora de la festa, la seva implicació des del principi en el projecte així com les persones que a títol individual ens han ajudat en el procés i elaboració d’aquest.

Desitgem que puguem gaudir plegats d’una veritable Festa de les Caramelles, entranyable i molt participada per molts anys!

David Ferré Masqué (President de l’Associació EMMA Cultura i Director de l’EMMA)