Crònica 3r Concert de Tardor amb “Orgàsmic Trio”

IMG_4878

[su_quote]Crònica gentilesa d’Isaac Albesa, periodista, programador del Cicle de Jazz i Blues de Cambrils i gestor de l’espai cultural “Cal Massó” de Reus.[/su_quote]

El dissabte 23 de novembre la Sala Excelsior de l’Escola Municipal de Música d’Alcover va apostar pel jazz dins del cicle dels Concerts de Tardor, una excel•lent proposta que serveix per donar a conèixer entre el públic de la localitat i també als professionals del sector de la música de les comarques de Tarragona diferents formacions musicals, que tenen una projecció més que interessant.

Aquí parlaré del concert d’Orgàsmic Trio (veure entrevista al grup), un conjunt integrat pel bateria del tarragonès, Gerard Masip; el guitarrista lleidatà Jordi Mestre i l’organista de Manacor Llorenç Barceló, que va actuar amb un orgue Hammond, l’instrument que li dóna el so característic a aquesta formació.

Músics

Els tres músics es va conèixer mentre estudiaven el superior al Taller de Músics a Barcelona a les ordres de Jordi Bonell. Va ser a partir d’aquestes classes quan van apostar per crear un grup que recuperés el jazz més ballable dels anys 50 i 60 per treure una mica de transcendència a aquest estil musical, que de vegades sembla fet exclusivament per entesos, sense importar la reacció de l’auditori, que no podem considerar sempre com un públic jazzista pur.

Per aquest motiu els Orgàsmic Trio han optat per un repertori basat, de moment, únicament en estàndards del jazz, el soul o, fins i tot, el blues. Durant poc més d’una hora, aquest trio va interpretar una quinzena de clàssics i el cert és que els tres músics van ser prou hàbils per oferir la dosi justa de solos per evitar un excessiu virtuosisme individual que tapés la resta de companys. La guitarra de Jordi Mestres va oferir les notes justes i necessàries, els ritmes de Gerard Masip van acompanyar sense estridències les melodies de la guitarra i el Hammond de Llorenç Barceló, tot i alguns petits problemes tècnics, va servir per transportar-nos en un viatge a través del temps cap a èpoques passades que mai sabrem realment si van ser millors que les actuals, com diu el refrany.

El repertori seleccionat pels Orgàsmic Trio va viatjar entre noms i peces tan conegudes com el ‘Lazy Bird’ de John Coltrane el ‘Round Midnight’ de Thelonious Monk o el bogaloo de l”Alligator Bogaloo’, d’en Lou Donaldson. Vam sentir també espectaculars peces del metre de la guitarra West Montgomery, el ‘Moanin” de Bobby Timons i altres composicions més desconegudes pel gran públic, però que van deixar satisfets a tots els presents, combinant en l’adequada proporció la música ballable, ideal per qualsevol festa, des d’un casament a una casa de barrets -tal i com va dir un conegut promotor de l’Alt Camp- amb balades sensuals i excitats, igual que la proposta dels Orgàsmic Trio.

Foto 3r

Nota de l’EMMA:

Com a novetat d’enguany, el cicle Concerts de Tardor compta amb la col·laboració de destacats gestors culturals del territori que s’interessen pels grups presentats i col·laboren, de diferents maneres, en la seva promoció i projecció. En aquest concert, vam comptar amb la presència de Jordi Freixes, creador de “BATALL produccions”, afincada a Valls, especialitzada en manejament d’artistes i producció tècnica i artística, gestiona festivals com Concerts de la Ruta de Cister, Festival Kesse de Tarragona, Concerts Castell d’Escornalbou, Festival Solsticidi de Valls, Fira de Bandolers d’Alcover, en l’àmbit teatral, i una llarga etcètera…; i el mateix Isaac Albesa, ja presentat, que escriu la crònica del concert.

L’organització els vol agrair la seva col·laboració i bona predisposició a realitzar aquesta tasca de suport als projectes musicals singulars de la nostra terra que es presenten al cicle “Concerts de Tardor” d’Alcover.

Vegeu alguns fragments de l’actuació:

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=XhnEWdx7_Ys” width=”600″ height=”400″]

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=MPoMc1V47BM” width=”600″ height=”400″]