Anunci 3r Concert de Tardor: “Orgàsmic Trio”

Foto 3r

En aquesta entrada coneixerem més profundament “Orgàsmic Trio” protagonistes del 3r concert de tardor del proper dissabte 23 de novembre a les 20h a la Sala Excelsior de l’EMMA.

L'”Orgàsmic Trio”, format per Llorenç Barceló (orgue Hammond), Gerard Masip (bateria) i Jordi Mestre (guitarra), es pot definir com un esplèndid trio de jazz format al Taller de Músics que rememora els “organ trio” molt populars als anys 50 i 60 de la mà d’organistes com Jimmy Smith. La banda ofereix un repertori basat en els estàndards de jazz però sempre buscant l’essència del blues i del soul.

Escolteu com sonen:

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/120727965″ width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

ENTREVISTA

Com va sorgir l’Orgàsmic trio? I el nom del grup?  Expliqueu-nos la vostra trajectòria.

El grup va sorgir a partir de l’idea de rememorar les formacions d’organ trio dels anys 50 i 60. Per fer-ho possible, els 3 ens vàrem apuntar junts a l’assignatura de conjunt instrumental amb Jordi Bonell. Els tres estudiem el mateix curs del superior al Taller de Musics i vam voler aprofitar l’oportunitat de poder treballar a fons amb el gran mestre Jordi Bonell. Va ser una gran experiència i ens va cohesionar molt com a grup.

El nom no és més que una broma fàcil… Que defineix molt bé la nostra intenció de desintelectualitzar la nostra música. Una manera de trencar el gel del jazz…

Què voleu transmetre amb les peces que interpreteu o interpretareu?

Doncs que el jazz també pot ser una música carregada d’energia i trempera. Accessible per a tothom, més enllà de la intelectualització del jazz que és respira actualment. El Jazz ha de contenir blues, soul, sentiment i sobretot ser espontàni. Volem que la gent percebi que en el concert estan succeint coses que no es tornaran a repetir. Que cada actuació és única i irrepetible. Perquè això és el jazz.

D’on va sorgir la idea d’interpretar un repertori basat amb els estàndards de jazz però buscant l’essència del blues i del soul ?

Doncs perquè en totes les formacions d’organ trio dels anys 50 i 60 tenen com a tret característic precisament el blues i el soul. Totes elles contenen elements d’aquests estils. De fet conceben el jazz com la unió de tots aquests elements. Penseu que el Hammond és l’instrument per excel·lència de qualsevol cerimònia gospel. I que és el gospel sense el blues i el soul. Que és un Hammond sense blues i soul. Que és el jazz sense blues i soul?

Com reacciona el públic quan escolta una interpretació vostra? Hi ha algun tret que trobeu que cridi l’atenció del públic?

Crec que si tenim el dia i ens sentim a gust i còmodes, podem aconseguir que la gent aplaudeixi, cridi o fins-hi tot, en els millor dels casos, deixi la cadira i es fiqui en peus per tal de sentir millor l’energia. Tal hi com es faria en el Harlem d’aquells temps. No volem aplaudiments de cortesia, volem que la gent també pugui ballar o simplement fer el que els hi transmeti la música.

A part del repertori que actualment oferiu , hi ha algun estil que properament us animeu a afegir?

Qui sap. De moment encara ens queda trobar el nostre repertori. A cada concert el variem. No tanquem les portes a res. Cada concert és una prova. Lo que si que podem dir és que sempre hi haurà, blues, jazz i soul… Potser ens falta entrar més explícitament al funk… Qui sap!

image

Què representa la música per vosaltres?

La música és llibertat.

Expliqueu-nos una anècdota que hagueu viscut a alguna actuació o assaig.

Doncs en un concert a Tarragona, quan vam arribar a la prova de so, el primer que ens vàrem trobar va ser una senyora gran parlant amb l’encarregada del local queixant-se ,de manera molt molesta, del soroll que hi havia en aquell local i que així no es podia dormir… En aquell moment arribem nosaltres i comencem a muntar un Hammond, una bateria, guitarra… Va ser molt oportú tot plegat…

L’altra anècdota potser seria que cada cop és més difícil trobar espais on realment apostin per la música en directe i de qualitat.

Llorenç, a part del hammond, toques algun altre instrument o tens cap altre especialitat?

Doncs a vegades també toco el piano però a part de les tecles no existeix massa cosa més.

Gerard, a part de la bateria, toques algun altre instrument o tens cap altre especialitat?

Sí, vaig estudiar el grau mitjà en l’especialitat de percussió clàssica.

Jordi, a part de la guitarra, toques algun altre instrument o tens cap altre especialitat?

Sí, el banjo de 4 cordes i el tres cubà.

Definiu-vos en una paraula o una frase.

Orgàsmic trio.