En aquesta entrada coneixerem més profundament “Quartet Versus”protagonistes del 4t concert de tardor del proper diumenge 1 de desembre a les 19h a la Sala Excelsior de l’EMMA.
El “Quartet Versus”, format per Sarabeth Guerra (violí), Guillermo Navarro (violí), Carlos Vallés (viola) i Josep-Oriol Miró (violoncel), és un jove quartet de corda català d’altíssim nivell guardonat internacionalment i actualment en gira per Espanya. Interpretaran quartets de Beethoven i Ravel.
Vídeo promocional 2013:
[su_youtube url=”http://www.youtube.com/watch?v=GjN4bzjnRyQ” width=”600″ height=”400″]
ENTREVISTA
Sabem que el “Quartet Versus” es va formar a Barcelona l’any 2006. Però voldríem saber com va sorgir? Des del vostre inici vau pensar que arribaria fins on ha arribat?
Tot va iniciar-se a l’Esmuc. Erem quatre músics que volíem apendre l’art del quartet de corda amb el Quartet Casals i sense que nosaltres ho decidicim ens van agrupar. Sense adonar-nos ens vam trobar en un projecte que marcaria la nostra trajectoria personal.
El procès des dels orígens acadèmics a la profesionalització ha sigut molt natural i gradual.
Tots teniu procedències diferents però, a part d’altres aspectes, hi ha una cosa que us uneix, la música. Què representa per a vosaltres?
La música és el fil conductor de la nostra vida. Gràcies a la música hem tingut unes vivències, uns aprenentatges, unes amistats, entre altres aspectes, que ens han fet crèixer com a individus.
Ara mateix esteu de gira, expliqueu-nos com està anant? On heu estat?
La veritat és que tot està anant sobre rodes, tan a nivell de públic, crítica i satisfacció personal fruit d’una feina ben feta i molt treballada.
En aquesta gira de tardor hem estat tocant diversos concerts a Suïssa com a líders d’una orquestra, desprès hem tocat al Bartrina de Reus el dia 23 de novembre i sobretot cal destacar la nostra estrena a Madrid. Els dies 10 i 11 de novembre vam tocar a la Fundació Juan March, una de les sales més importants de l’Estat. El proper dimarts toquem en el cicle de Joventuts Musicales de Tarragona al Metropol.
Heu estat premiats i finalistes en diversos concursos. Què representa això per vosaltres?
Els concursos són una plataforma vàlida de desenvolupament artístic per a un grup de cambra com el nostre. També t’ajuda a veure en quin nivell et trobes respecte en el panorama musical.
Què és el que més us agrada de tocar conjuntament?
Ens agrada molt el procès de treball de les obres. Com evoluciona la nostra interpretació i com superem els reptes que ens proposa la partitura. Ens sentim com el pintor entre esbossos en el seu taller.
També la situació del concerts és molt especial. L’adrenalina que provoca haver de tocar davant de centenars de persones és molt gratificant. A més, és el moment en el qual es reflecteixen hores i hores d’assaig.
A part dels concerts que oferiu aquí, també heu actuat en altres països. Com reacciona el públic quan escolta una interpretació vostra? És indiferent la procedència del públic?
A tot arreu el públic bàsicament el que busca quan va a un concert és passar una bona estona i escoltar bona música. Com que nosaltres disfrutem molt dalt l’escenari el públic es sent partícep d’aquests instans. Aquesta comunió d’emocions és el que acaba donant sentit a tot el que fem.
La diferència rau com ho expressen. En general, a Alemanya o a Suïssa el silenci durant el concert representa el respecte i la concentració. En països com Itàlia i l’Espanya cal destacar l’efosivitat dels aplaudiments.
Formeu part d’alguna altre agrupació a part del “Quartet Versus”?
Sí, actualment tots nosaltres col·laborem amb orquestres a Suïssa. Tocar en altres formacions amplia els nostres horitzons interpretatius i això és molt positiu per quan ens retrobem amb el quartet.
Quina rellevància doneu a la part humana en una agrupació de cambra?
Creiem que és un punt molt important. A més del lligam artístic a nosaltres ens uneix una afinitat personal que fa millor el nostre treball i en consequència els resultats.
Tantes hores junts i en situacions diferents fan inevitable que sorgeixin moments entranyables i situacions a resoldre. L’amistat i el respecte mutu són elements imprescindibles de tot l’engranatge i sempre els tenim ben presents.
Què és el que voleu transmetre amb les peces que interpretareu?
El programa que hem preparat per aquests concerts són el primer quartet de Beethoven i el quartet de Ravel. Ambdues són pilars fonamentals en el repertori del quartet de corda i alhora representen sonoritats molt diferents. Beethoven demana una solidesa de grup i individual molt alta i Ravel ens porta una paleta de colors molt variada.
El que busquem és fer arribar aquestes obres al públic amb la millor qualitat perquè el públic pugui gaudir el màxim possible de tots els detalls.
A part del repertori que actualment porteu, hi ha algun estil o alguna incorporació que us hagueu proposat incloure?
Fins ara hem estat molt centrats en el repertori de quartet. Per sort tenim la possibilitat d’escollir entre moltes obres de gran qualitat. Durant la nostra carrera, hem tocat obres d’estils diferents, desde madrigals renaixentistes fins a obres contemporànies. Cada obra enriqueix el grup de diferent manera.
Tot i que estem oberts a propostes que ens arribin i ajudin a seguir en aquesta recerca de la millora i evolució constant.
Definiu-vos en una paraula o una frase.
El nostre eix vertebrador és: disfrutar de la música juntament amb qui ens escolta.
****************
Tota la informació del “Quartet Versus” a: http://www.cuartetoversus.com
Tota la informació i programació del cicle musical “Concerts de Tardor” 2013 a: PRESENTACIÓ CONCERTS DE TARDOR 2013.