La nova Castanyada: molt participada, familiar i entranyable

L’Associació EMMA Cultura, en la seva labor de recuperar i actualitzar tradicions, i després de l’èxit de la recuperació de la festa de les Caramelles, presentà la nova festa de la Castanyada a Alcover. La festa es va celebrar el 31 d’octubre, el dia de la Castanyada, en el marc incomparable de l’Església Vella d’Alcover.

Amb l’objectiu de revitalitzar aquesta festa tant nostrada i que en els darrers temps està sofrint els efectes de la globalització perdent la seva preeminència a favor del Halloween, vam voler donar la volta a la truita i refermar els valors de la Castanyada, tots ells de caràcter tradicional i popular.

No hi van faltar les castanyes, els moniatos, els panellets i el moscatell, elements gastronòmics típics d’aquesta festa, molt ben acompanyats per diverses actuacions musicals i teatrals de diferents grups alcoverencs.

L’acte central de la festa va ser el ball folk del panellet: la unió de la música tradicional amb les seves danses. El ball es va caracteritzar per ser un punt d’encontre entre petits i grans, esdevenint una veritable activitat familiar i intergeneracional. Tant el ball folk com el taller de danses tradicionals previ al ball, es van orientar a públics de totes les edats. Durant el ball hi va haver degustació de panellets dels forns d’Alcover i moscatell; i a la mitja part, es van lliurar els premis del “I Concurs de Panellets”, un concurs que pretén fomentar l’elaboració de panellets a casa, com marca la tradició.

Cronològicament, la festa s’inicià a les 19h amb una cercavila castanyera teatralitzada, amb la col·laboració de la Xaranga de l’EMMA i el grup de teatre “Premium Actors”, que passà pels carrers del poble i punts de venda de castanyes dels alumnes de 4t d’ESO. A continuació, a les 20h, el taller de danses tradicionals per a totes les edats. Tot seguit, el sopar castanyer amb amenització musical del grup de gòspel Singtons. Després de sopar, a les 22h, va ser el torn del ball folk del panellet amb el grup La Tieta Clara i la corresponent degustació i concurs de panellets. Després del ball, pels que no en van tenir prou, la festa va seguir amb música de l’emblemàtic grup La Trinca, servei de barra i bon ambient.

Aquesta festa no seria possible sense la participació i col·laboració de moltes institucions, entitats i comerços del poble. Els col·laboradors de la festa de la Castanyada són: Xaranga de l’EMMA, Premium Actors, Institut “Fonts del Glorieta”, cor de gospel “Singtons”, Kebab la Penya, Casal Popular “La Bretxa”, Llibreria Jordi, La Casa de la Mel, Forn de pa Can Tomàs, Forn de pa Casa Fornet, Forn de pa Forn Nou, Forn de pa Vicenç Feliu, Pastisseria Ca Sendra, Agrobotiga Cooperativa d’Alcover.

Us deixem amb algunes imatges de la Castanyada 2017:

El cartell: