Es presenta la nova festa de la Castanyada a Alcover

L’Associació EMMA Cultura, en la seva labor de recuperar i actualitzar tradicions, i després de l’èxit de la recuperació de la festa de les Caramelles, presenta la nova festa de la Castanyada a Alcover. La festa se celebrarà el 31 d’octubre, el dia de la Castanyada, i es farà en el marc incomparable de l’Església Vella d’Alcover.

Amb l’objectiu de revitalitzar aquesta festa tant nostrada i que en els darrers temps està sofrint els efectes de la globalització perdent la seva preeminència a favor del Halloween, hem volgut donar la volta a la truita i refermar els valors de la Castanyada, tots ells de caràcter tradicional i popular.

Per tant, en aquesta festa no hi faltaran les castanyes, els moniatos, els panellets i el moscatell, elements gastronòmics típics d’aquesta festa, molt ben acompanyats per diverses actuacions musicals i teatrals de diferents grups alcoverencs que aniran confegint el programa d’actes.

L’acte central de la festa serà el ball folk del panellet: la unió de la música tradicional amb les seves danses corresponents, dóna lloc als balls folk o balls de plaça que des de fa una colla d’anys s’estan recuperant arreu i cada cop tenen més seguidors. Aquests balls es caracteritzen per ser un punt d’encontre entre petits i grans, esdevenint una veritable activitat familiar i intergeneracional. Tant el ball folk com el taller de danses tradicionals previ al ball, estan especialment orientats a públics de totes les edats. Una persona especialista en la matèria, ensenyarà els passos i coreografies de cada ball d’una forma molt amena perquè tothom hi pugui participar i gaudir-ne al màxim. Durant el ball hi haurà degustació de panellets dels forns d’Alcover i moscatell; i a la mitja part, es lliuraran els premis del “I Concurs de Panellets”, un concurs que pretén fomentar l’elaboració de panellets a casa, com marca la tradició. Les bases del “I Concurs de Panellets” es poden consultar als webs de l’EMMA i de l’Ajuntament d’Alcover.

Cronològicament, la festa s’iniciarà a les 19h amb una cercavila castanyera teatralitzada, amb la col·laboració de la Xaranga de l’EMMA i el grup de teatre “Premium Actors”, que passarà pels carrers del poble i punts de venda de castanyes dels alumnes de 4t d’ESO. A continuació, a les 20h, el taller de danses tradicionals per a totes les edats. Tot seguit, el sopar castanyer amb amenització musical del grup de gòspel Singtons. Després de sopar, a les 22h, serà el torn del ball folk del panellet amb el grup La Tieta Clara i la corresponent degustació i concurs de panellets. Després del ball, pels que no en tinguin prou, seguirà la festa amb música de l’emblemàtic grup La Trinca, servei de barra i bon ambient.

Aquesta festa no seria possible sense la participació i col·laboració de moltes institucions, entitats i comerços del poble. Els col·laboradors de la festa de la Castanyada són: Xaranga de l’EMMA, Premium Actors, Institut “Fonts del Glorieta”, cor de gospel “Singtons”, Kebab la Penya, Casal Popular “La Bretxa”, Llibreria Jordi, La Casa de la Mel, Forn de pa Can Tomàs, Forn de pa Casa Fornet, Forn de pa Forn Nou, Forn de pa Vicenç Feliu, Pastisseria Ca Sendra, Agrobotiga Cooperativa d’Alcover.

SOPAR CASTANYER: venda de tiquets pel sopar a Ca Cosme i al Kebab la Penya del dia 17 al 27 d’octubre.

BASES 1R CONCURS DE PANELLETS >>

CARTELL DE LA CASTANYADA 2017 >>